home Blogg Allt du behöver veta om mineraler

Allt du behöver veta om mineraler

Mineraler är viktiga för människors hälsa. Faktum är att varje cell i våra kroppar behöver mineraler för att fungera korrekt. Det finns många olika typer av mineraler och var och en har en specifik roll att spela för att hålla oss friska. I den här artikeln kommer vi att diskutera vikten av mineraler och vad som händer när vi inte får i oss tillräckligt av dem. Vi kommer också att undersöka de olika typerna av mineraler och hur de gynnar vår hälsa. Så läs vidare för att lära dig allt du behöver veta om mineraler och hälsokost!

Vad är mineraler?

Mineraler är naturligt förekommande oorganiska föreningar som finns i berg, jord och vatten. De kan också finnas i vissa livsmedel som kött, fisk, ägg, mejeriprodukter, frukt, grönsaker och nötter. Mineraler är viktiga för att våra kroppar ska fungera korrekt, och de utgör ca. 4% av kroppens totala vikt.

Typer av mineraler

Det finns två typer av mineraler:
– Makromineraler
– Spåra mineraler

Makromineraler behövs av kroppen i stora mängder, medan spårmineraler bara behövs i små mängder. De viktigaste makromineralerna inkluderar kalcium, fosfor, magnesium, natriumklorid (salt), kalium och svavel. Spårmineralerna inkluderar järn, mangan, koppar, jod, zink och selen.

Mineralernas roll

Mineraler spelar en viktig roll i människokroppen och hjälper till med muskelsammandragning och energiproduktion. De hjälper också till att reglera nervöverföring och hormonnivåer och hjälper till med matsmältningen och upptaget av näringsämnen från vår kost. Mineraler är viktiga för att bibehålla starka ben, tänder och bindväv samt frisk hud, friska naglar och friskt hår.

Hälsofördelar med mineraler

Det finns många hälsofördelar med att konsumera tillräckliga mängder mineraler. Mineraler hjälper till att reglera kroppstemperatur, blodtryck och syra-basbalansen i kroppen. De hjälper även till att hålla ditt immunförsvar i optimal funktion, minska inflammation och skydda mot vissa sjukdomar som t.ex osteoporos. Utöver detta kan mineraler hjälpa till att förbättra din kognitiva funktion, dina energinivåer och ditt humör.

Risk för brist

Brist på vissa mineraler kan leda till en rad hälsoproblem som trötthet, muskelkramper, depression och ökad risk för infektioner. Makrominerala brister är vanligare än spårmineralbrister eftersom kroppen behöver dem i större mängder. För att undvika mineralbrist är det viktigt att äta en balanserad kost som innehåller mycket frukt och grönsaker, samt mat som innehåller rätt mängd viktiga vitaminer och mineraler.

Köp mineraler i hälsokostbutiker

Det är också möjligt att komplettera din kost med mineraler genom att köpa dem i Hälsokostoteket. Det finns många olika typer av mineraltillskott, bl.a tabletter, kapslar och flytande extrakt. Det är dock viktigt att konsultera en läkare eller nutritionist innan du tar kosttillskott, eftersom vissa av dem kan störa andra mediciner eller ha negativa effekter på hälsan.

Sammanfattningsvis spelar mineraler en viktig roll för att hålla kroppen i stånd att fungera korrekt och ger ett antal hälsofördelar. Det är viktigt att se till att du får i dig tillräckligt med dessa viktiga näringsämnen genom kosten, men vid behov kan du komplettera din kost med vitamin- och mineraltillskott. Prata alltid med en sjukvårdspersonal innan du tar kosttillskott för att se till att det är säkert för dig.